Área Privada:
  •  


Prevenció dels Riscos en la Sexualitat

Factors que posen en risc la sexualitat 

Click para aumentar
  

Qualsevol persona que practiqui el sexe corre el risc de contreure una Infecció de Transmissió  Sexual (ITS).

Les infeccions de transmissió sexual poden afectar homes i dones, joves i vells, homosexuals i heterosexuals.

Existeixen determinats factors que augmenten les possibilitats que una persona contregui una infecció de transmissió sexual:

  • L'activitat sexual precoç. Com menor és l'edat en què es comencen a mantenir relacions sexuals, més possibilitats té una persona de contreure una infecció de transmissió sexual, ja que quan s'és molt jove hi ha una baixa percepció del risc, falta d'habilitat per negociar amb la parella l'ús d'un mètode de prevenció... 
  • Nombroses parelles sexuals. Les persones que tenen contacte sexual amb moltes parelles diferents corren més risc que els que mantenen la mateixa parella.
  • Sexe sense protecció. El preservatiu o condó (masculí o femení) és l'únic mètode anticonceptiu que redueix el risc de contreure una infecció de transmissió sexual. Els espermicides, els diafragmes i els altres mètodes anticonceptius poden contribuir a prevenir l'embaràs, però no protegeixen contra les infeccions de transmissió sexual.

L'Embaràs No Desitjat (END), de la mateixa manera que les ITS, s'associa amb freqüència a determinades conductes:

  • Inici prematur de les relacions sexuals, ja que suposa menys informació i maduresa per afrontar-les.
  • Utilització inconstant de mesures d'anticoncepció.
  • Múltiples parelles sexuals.
  • Prostitució i consum de drogues.

Els embarassos en menors de 20 anys presenten el doble de riscos físics per a la mare i el nounat: menys pes en néixer, part distòcic, prematuritat, etc.; i mentals, com inestabilitat emocional, culpabilitat, ansietat, depressió, etc.

Des del punt de vista social, està àmpliament reconegut que l'embaràs en adolescents i la maternitat prematura estan associats a factors com el fracàs escolar, l'aïllament social o la pobresa.