Área Privada:
  •  


Actualitat

Societat secreta proanorèxia 

Experts dels Estats Units destapen l’apogeu dels grups proanorèxia a les xarxes socials. Els integrants d’aquests col·lectius consideren la malaltia una elecció i no una patologia.  

23/05/2011 

La difusió de conductes proanorèxia per internet és especialment perillosa: les característiques d’aquest mitjà permeten propagar una gran quantitat d’informació de manera silenciosa i molt difícil de controlar. Stephen M. Haas, professor de comunicació a la Universitat de Cincinnati (EUA), sosté que aquesta mena de “societat secreta” proanorèxia fa servir estratègies diferents per fer apologia de l’anorèxia.

Incentivar les confessions i la culpa
Alguns fòrums i blocs proanorèxia convencen els integrants perquè “confessin” quan s’han sortit de la pauta alimentària marcada pel grup. Aquells que reconeixen haver menjat massa poden ser expulsats, de manera que se senten rebutjats i culpables. L’estratègia proanorèxia d’altres posts consisteix a associar el pes de les persones amb la manera de ser. Així, pesar més del que el grup considera acceptable implica ser pitjor persona, i això fa que augmenti la culpabilitat i la falta d’autoestima dels que pesen més del que ha establert el grup. Curiosament, les persones criticades no rebaten les crítiques, fet que reforça la identitat de la comunitat.

Mals consells i poc suport
Oferir recomanacions sobre dietes extremes i, especialment, sobre com actuar davant de les persones del voltant que volen ajudar la persona que pateix el trastorn és una altra estratègia molt difosa. La tàctica de donar suport i motivació als malalts perquè es mantinguin firmes a les creences (fidels al trastorn) també està molt estesa.

Internet com a potenciador
La possibilitat que ofereix internet de conservar l’anonimat afavoreix l’intercanvi de punts de vista extrems que poden potenciar conductes perilloses, com els trastorns de la conducta alimentària (TCA).

Actua a temps amb els trastorns de la conducta alimentària. Inscriu-te al nostre Pla de Prevenció de l'Anorèxia i la Bulímia, gratis a Adeslas Prevenció.