Área Privada:
  •  


Actualitat

Part amb epidural? Millor amb canvis de posició 

El Ministeri de Sanitat ha finançat la investigació d’un model alternatiu de donar a llum per investigar els beneficis que poden tenir determinats canvis de posició de la mare durant el part. 

28/05/2012 

En el part tradicional amb epidural, la dona no es mou i gairebé no canvia de posició, fet que pot ser la causa de l’augment de parts instrumentals des que l’epidural es va començar a fer servir a les sales de part. Els parts instrumentals incrementen el risc de lesions perineals i compliquen la recuperació durant el postpart. Segons l’estudi, que es va publicar a l’International Urogynecology Journal, quan arriba el moment de l’expulsió, aquests canvis redueixen el dany perineal i els problemes de sòl pelvià fins a un 28%. Aquesta intervenció és clau a Espanya, on més del 80% de les embarassades demanen aquesta anestèsia per parir.

 Dos models diferents
En el model tradicional de part amb epidural, la dona comença a empènyer immediatament després de dilatar completament, sense fer gaires canvis de posició ni moviments. La dona empeny estirada al llit de panxa enlaire i, quan ha passat una estona, col·loca les cames als estreps fins que acaba el part. Però, en el model alternatiu, quan ha passat el temps de dilatació, s’estimula la mare perquè canviï de posició, a la que ella triï, i/o se li ofereixen diverses opcions: asseguda, a quatre peus, ajupida i de genolls. En el moment de parir, la posició de la mare és de costat, amb la columna i la pelvis en posició neutra i la cama de sobre en rotació interna perquè, així, s’afavoreix la musculatura abdominal per empènyer.

L’opinió de l’experta
Carolina Walker, fisioterapeuta especialitzada en obstetrícia i uroginecologia, coordinadora de rehabilitació de sòl pelvià a la Clínica Quirón i encarregada de coordinar l’estudi, afirma: “La manera com l’anestèsia epidural afecta cada dona d’una manera diferent. Depèn del tipus d’analgèsia, de les condicions físiques, de la dosi que s’administra, de la fase del part en què es troba... No obstant això, totes les participants de l’estudi es van poder posar en les posicions que demanaven tot i dur l’epidural, si bé algunes van necessitar més ajuda que d’altres”. Per dur a terme aquest nou mètode no cal fer canvis en la sala de parts ja que “la majoria dels llits actuals d’aquestes sales i dels boxes són compatibles amb aquest model. Hi ha algunes sales de parts amb estreps antics, on resulten difícils algunes posicions, si bé la posició de costat és apta per a qualsevol sala”, matisa Walker. Pel que fa a la disposició d’obstetres i matrones, l’experta explica: “En els últims anys les coses han canviat molt a les sales de part. Els professionals aposten cada vegada més per parts més naturals, en els quals es demana més col·laboració per part de la mare”.

Accés a les publicacions de la notícia

Assegura la teva salut i la del teu nadó. Apunta't al Pla Cures de l'Embaràs i el Puerperi , gratis amb Adeslas SegurCaixa.

Tornar a noticies