Área Privada:
  •  


Actualitat

Sanitat alerta de la presència de plom a la carn de caça 

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana a embarassades i menors de 6 anys que no mengin aquests productes i en limita el consum a la resta de població en una ració de 150 g una vegada a la setmana. 

07/05/2012 

Segons publica el comitè científic de l’entitat en l’informe sobre el risc associat a la presència de plom en carn de caça silvestre a Espanya, els efectes tòxics del plom afecten principalment el sistema nerviós central, en concret el cervell en desenvolupament. Hi ha evidències clares de la sensibilitat especial als efectes neurotòxics del plom que tenen els nens més petits i els fetus. En els adults, els efectes cardiovasculars i la nefrotoxicitat s’han identificat com “efectes crítics”.

Restes de munició
Tal com assenyalen els experts, els fragments de plom que provenen de la munició amb la qual es cacen les peces no es poden eliminar amb una seguretat total, fet que suposa un risc alt per a la població. Per aquesta raó, proposen prohibir o substituir la munició de plom a favor d’altres alternatives existents, com la munició d’acer o de tungstè.

La manera de cuinar també influeix
Després de fer proves de laboratori que comparaven la quantitat de plom que hi havia en la carn crua, quan la van cuinar amb vi i en escabetx, els experts van concloure que els plats amb escabetx afavorien l’absorció del plom, ja que l’acidesa de l’escabetx dissol el metall.

Advertències prèvies sobre metalls pesats
L’any 2009, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària va emetre unes pautes de consum similars a les que es van publicar a l’informe de l’AESAN. Durant l’any passat, aquesta mateixa entitat va recomanar que les embarassades i els nens no mengessin tonyina vermella ni peix espasa pels alts nivells de mercuri que hi havia en aquests aliments (informe en relació amb els nivells que s’establien per als productes de la pesca).

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas SegurCaixa. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures  que t'interessin.

 Tornar a noticies