Área Privada:
  •  


Actualitat

Pautes alimentàries dels menors 

Arrenca el projecte europeu I Family, que pretén esbrinar quins són els hàbits alimentaris dels menors i les causes que els determinen. 

15/04/2012 

Finançat per la Comissió Europea, amb un pressupost de 9 milions d’euros, i coordinat per la Universitat de Bremen (Alemanya), s’ha iniciat el projecte I Family, que parteix amb la valoració de l’estudi IDEFICS, obtinguda a partir de les dades de 10.000 nens. L’objectiu d’I Family és valorar els hàbits alimentaris a llarg termini de les famílies, a mesura que els fills vagin entrant en l’adolescència.

Quina és la contribució d’Espanya?
A Europa, hi intervenen 15 grups de treball, i correspon a Espanya la detecció dels factors biològics i biomarcadors relacionats amb els factors neurocomportamentals que influeixen en les preferències alimentàries dels nens i adolescents. De la mateixa manera, s’estudiaran els efectes que aquestes preferències poden tenir sobre la salut i el benestar al llarg de la vida. Aquesta investigació, que acabarà d’aquí a 5 anys, la durà a terme l’equip del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), dirigit pel professor Andreu Palou, des de la Universitat de les Illes Balears.

Quins factors regeixen la conducta alimentària?
 “El treball ajudarà a entendre els factors biològics, de comportament, socials i ambientals que dirigeixen la conducta alimentària durant la transició de la infància a l’edat adulta”, comenta el professor Palou. La investigació se centrarà a avaluar l’expressió gènica en cèl·lules de sang perifèrica, ja que hi ha una evidència científica creixent que suggereix que els factors determinants de l’elecció d’aliments estan estretament vinculats a alguns processos metabòlics regulats per l’expressió de gens en l’hipotàlem i, probablement, també en altres teixits centrals i perifèrics. Manuel Antonio Botana, endocrí de l’Hospital Virgen del Mar, de la xarxa Adeslas, explica: “La recerca sobre la interacció dels aliments i els gens tot just ha començat. Comencem a saber alguna cosa sobre com determinats aliments interactuen amb alguns gens, i és una línia d’investigació que segur que en el futur generarà una informació importantíssima no només sobre la patogènia de l’obesitat i com tractar-la, sinó probablement també en altres malalties”.
 

Accés a les publicacions de la notícia:

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas SegurCaixa. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures  que t'interessin.

Torner a noticies