Área Privada:
  •  


Actualitat

Tabac i Càncer de Mama 

Una investigació feta a Harvard revela una relació potencial entre aquesta malaltia i el tabaquisme.  

21/02/2011 

El doctor Fei Xue, de la Universitat de Harvard, i els seus col·legues van examinar dades incloses a l’estudi Nurses’ Health Study, que comprenien el període entre el 1982 i el 1996 i registraven 3.140 casos de càncer de mama invasiu. L’equip de Xue va ampliar aquesta primera anàlisi incloent-hi tots els casos de càncer de mama invasiu registrats des del 1976 fins al 2006. En aquest segon grup de dones, hi  havia 8.772 nous casos de càncer de mama.

Un 30% més de risc en les fumadores
Partint de les dades, els investigadors van concloure que el risc de càncer entre les dones fumadores era un 30% més gran que el de les que no havien fumat mai. Les dones que fumaven abans dels 20 i que van començar a fumar, almenys, cinc anys abans del primer embaràs semblaven tenir més risc.

Exfumadores i fumadores passives
El risc es va mesurar tant en les dones que fumaven en aquell moment com en les que havien tingut aquest hàbit en el passat. Aquestes no presentaven cap evidència de més risc, però no hi havia cap indicació en l’estudi sobre quan ho havien deixat. El tabaquisme passiu no semblava que augmentés les probabilitats de tenir càncer de mama, tot i que els investigadors van matisar que era un risc difícil de quantificar. No obstant això, l’equip suggereix que el tabaquisme passiu pot accentuar el risc en els fumadors actius.

El problema són les toxines
Tot i que els investigadors no han descobert per què fumar augmenta el risc de càncer de mama, és possible que les toxines produïdes pel tabac quedin emmagatzemades al teixit mamari. Amanda Sandford, d’Acció sobre el Tabac i la Salut, ha declarat: “Tenint en compte que és un estudi molt ampli, podem dir amb una certa confiança que el càncer de mama s’afegeix a la llista de malalties greus que pot causar el tabaquisme”. El tabac ja s’ha relacionat com la causa d’uns altres tipus de càncer, especialment el de pulmó, i també amb malalties de cor.

Si vols detectar a temps el càncer de mama inscriu-te al nostre Pla de Prevenció del Càncer de Mama, gratis a Adeslas Prevenció.