Área Privada:
  •  


Actualitat

Els perills de l’"ortorèxia”  

Obsessionar-se amb un ideal de bellesa o “salut” mal entesa pot conduir a l’ortorèxia, un trastorn que, habitualment, suma a les restriccions alimentàries la pràctica compulsiva d’exercici físic.  

18/04/2011 

Les persones que pateixen ortorèxia no tenen com a primer objectiu baixar de pes, el que busquen és dur una alimentació el més sana i equilibrada possible, fet que, paradoxalment, les porta a deixar de consumir nutrients que l’organisme necessita per estar bé. Amb freqüència, a aquesta alimentació ”restrictiva” s’afegeix una desmesurada pràctica d’exercici físic. Ambdues conductes, practicades de manera conjunta, debiliten el cos i fan que augmentin els riscos per a la salut.

Excés d’informació
Tal com sosté Irene Alonso, psicòloga experta en trastorns de la conducta alimentària: “La gran quantitat d’informació que hi ha als mitjans de comunicació sobre quins aliments són saludables i quins no ho són, fa que moltes persones es confonguin i no sàpiguen què han de menjar i què no i, davant el dubte, arriben a eliminar de la dieta grups complets d’aliments que l’ organisme necessita per estar sans”. 

Perfil de l’ortorèxic
D’acord amb els experts, l’ortorèxia afecta, sobretot, homes i dones d’uns trenta anys que volen “començar a cuidar-se, per sentir-se millor, més joves i sans”, explica la psicòloga. “Pot començar amb la pràctica d’algunes dietes restrictives depuratives (dieta del xarop d’Auró, per exemple), que estan de moda, i se segueixen a cegues, sense cap mena de control mèdic ni psicològic”, afegeix Alonso.

Eliminar grups d’aliments
“Amb el temps, la persona ortorèxica comença a “exigir-se més” i deixa de menjar un gran nombre d’aliments. Molts s’“autoconvencen” que són intolerants a la carn, als lactis i als ous, per exemple, i arriben a manifestar carències de ferro, proteïnes, calci..., vitamines i minerals que el cos necessita per poder funcionar bé”, subratlla l’experta.

Actua a temps amb els trastorns de la conducta alimentària. Inscriu-te al nostre Pla de Prevenció de l'Anorèxia i la Bulímia, gratis a Adeslas Prevenció.