Área Privada:
  •  


Actualitat

Entre la contaminació i l’obesitat hi ha una relació bidireccional 

Pesticides, fungicides i altres substàncies molt presents en el nostre entorn com perfums, xampús o plàstics, alteren el nostre sistema endocrí. 

15/04/2012 

El Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) ha estudiat la incidència que determinats compostos químics, tant naturals com artificials, tenen en la contaminació ambiental, aspecte que predisposa a patir obesitat i les patologies derivades d’aquesta, com la diabetis 2.

La contaminació engreixa?
Ja des de l’inici de la dècada dels setanta, diversos estudis apuntaven la relació entre els productes tòxics i l’augment de pes en animals. Segons una investigació recent, les substàncies tòxiques presents en els aliments i en productes d’ús quotidià, quan interaccionen amb el sistema endocrí, provoquen que el cos humà acumuli greix i no pas múscul. Els compostos químics romanen en els greixos amb més facilitat fins al punt, com explica l’investigador del CIBERobn i president de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició, el doctor Javier Salvador, que “encara, avui, detectem DDT en el 88% de la població general, pesticida que es va prohibir el 1975”.

Com, quan, on?
Segons Salvador, “l’obesitat visceral promou l’alliberament d’àcids grassos lliures que arriben al fetge i contribueixen a generar resistència a la insulina, tot afavorint la diabetis”. Els compostos químics, pesticides i insecticides, sobretot, són productes de baixa biodegrabilitat que es mantenen durant molt de temps en l’ambient i que s’acumulen en la cadena alimentària. Aquests efectes són especialment acusats en l’adult que ha patit l’exposició a aquestes substàncies en l’etapa prenatal, una dada que confirma la importància de les fases fetals en l’edat madura.

Com es pot combatre la situació?
Tal com ens explica Manuel Antonio Botana, endocrí de l’Hospital Virgen del Mar de la xarxa Adeslas, “Aquest estudi confirma que l’obesitat és una malaltia multifactorial, de patogènia molt complexa, en la qual participen factors genètics i la interacció d’aquests factors amb el medi ambient (ja sigui per la relació que mantenim amb la dieta o per la influència de tòxics contaminants). No hem de perdre de vista, en qualsevol cas, que la causa fonamental de l’obesitat és el desequilibri entre el que mengem (generalment, en excés) i el que gastem (habitualment, un dèficit en l’exercici físic). Hem de ser optimistes i saber que, amb uns hàbits higiènics i dietètics adequats, en els quals estiguem especialment preocupats per fer exercici físic de manera quotidiana i per consumir amb la freqüència correcta verdura, fruita, carbohidrats complexos, etc. podem mantenir el pes en nivells adequats i reduir-lo si és elevat.

Accés a les publicacions de la notícia:

Cuida't la diabetis per viure en salut. Apunta't gratis al Pla Prevenció i Cures de la Diabetis,  gratis amb Adeslas SegurCaixa.

Tornar a noticies