Área Privada:
  •  


Actualitat

Entre el 10 i el 15% dels adolescents espanyols pateix hipertensió 

El sobrepès, que afecta el 40% de la població menor de 24 anys, és el principal factor de risc de patologies cardiovasculars, ja que la tendència a la hipertensió en nens obesos pot superar el 30%.  

28/03/2011 

El 14 de març passat, Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular, els experts van recordar la importància de modificar els hàbits alimentaris i fomentar l’exercici físic, sobretot en nens i joves, per prevenir trastorns futurs. Els menors que presenten persistentment valors de pressió arterial en els límits alts de la normalitat tenen més risc de ser hipertensos en l’edat adulta, però també més possibilitats que la HTA sigui secundària d’una altra malaltia.

Sobrepès infantil, riscos prematurs
El 40% de la població d’entre 2 i 24 anys pateix sobrepès. Això fa que els problemes d’hipertensió arterial i diabetis, normalment associats a persones adultes, comencin a una edat cada vegada més prematura. Nieves Martell, presidenta de la Societat Espanyola d’Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), sosté que entre l’1,5 i el 3% de la població infantil pateix problemes de pressió arterial; la tendència augmenta fins al 10-15% en adolescents.

Què causa aquest augment de pes?
“Els canvis en els hàbits de consum i alimentació que s’han produït en els últims anys a Espanya, així com el sedentarisme creixent en les activitats lúdiques, estan incidint d’una manera molt negativa en la salut de la població”, afirma Martell. “L'obesitat s'ha convertit en el principal factor de risc cardiovascular, ja que la tendència a la hipertensió entre nens obesos pot superar el 30%”, afegeix l’experta.

Més riscos en l’edat adulta
D’acord amb Alex Roca-Cusachs, membre de la SEH-LELHA, "l’obesitat en la infància i adolescència s’associa a un augment de la hipertensió arterial, perfil lipídic, diabetis tipus 2 i lesions arterioscleròtiques precoces, com també a un major risc d’obesitat en època adulta, amb l’augment corresponent de morbiditat i mortalitat”. És molt important identificar els factors de risc (com la hipertensió i l’obesitat) des d’edats primerenques, perquè solen evolucionar fins a l’edat adulta. “Es calcula que un de cada cinc joves patirà un esdeveniment cardiovascular en l’edat adulta”, destaca el doctor.

La malaltia cardiovascular es pot prevenir i controlar. Inscriu-te al nostre Pla de Risc Cardiovascular, gratis a Adeslas Prevenció.