Área Privada:
  •  


Actualitat

Parlar sobre sexe en família 

L’educació sexual en la família és clau perquè els fills vegin el sexe d’una manera natural i responsable. No obstant això, els experts opinen que aquest tema se sol abordar de manera tardana i poc clara. 

02/01/2012 

D’acord amb una investigació duta a terme a l’hospital infantil de Boston, Massachusetts (EUA), el 40% dels menors tenen relacions sexuals abans de parlar amb els pares sobre l’ús de preservatius, el control de la natalitat o les malalties de transmissió sexual. D’altra banda, els experts de la fundació americana Kaiser Family manifesten, en un informe, que els pares sobreestimen la seva eficàcia com a educadors sexuals.

Comunicació ineficaç
D’acord amb el report de la fundació, el 85% dels pares pensen que parlaven amb els fills adolescents sobre el sexe “sovint o molt sovint”. No obstant això, el 58% dels nois reconeix que tracten el tema “mai o gairebé mai”.

Abordar el tema
Segons aquest mateix informe, els missatges sobre sexualitat envolten els nens dels EUA, on el 77% dels programes de televisió emesos en prime time inclouen contingut sexuals i mostren una mitjana de sis escenes sexuals per hora. A més, el 40% de les lletres a la música popular tracta sobre el sexe i, amb freqüència, fan al·lusions a temes degradants o violència sexual. Per tot això, els pediatres de la fundació subratllen un missatge important per als pares: “Parli amb els fills sobre el sexe. Tothom ho fa”.

Quan i com començar?
Perquè la comunicació sexual es dugui a terme d’una manera natural, els pares han d’abordar el tema ben d’hora i d’una manera oberta i senzilla. Els pediatres recomanen començar per fer servir termes correctes que designin les parts del cos i les funcions que tenen quan el nen té entre 18-24 mesos i per contestar les primeres preguntes relacionades amb el sexe (generalment sobre d’on vénen els nens i diferències de gènere) que sorgeixen entre els 4-5 anys. Així, a poc a poc, s’aniran fixant les bases d’una comunicació sana. Tot i que és cada família qui determina la manera d’abordar aquests temes, el pediatra pot ajudar molt els pares sobre com començar el debat.

Coneix a fons la teva sexualitat. Apunta't a prevenir-ne els riscos, gratis amb Adeslas SegurCaixa.