Área Privada:
  •  


Actualitat

Combatre el glaucoma amb detecció precoç 

Aquesta lesió del nervi òptic pot arribar a produir baixa visió i, fins i tot, ceguesa en el 5% dels casos si no es detecta i es tracta a temps. 

15/04/2012 

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, el glaucoma és la segona causa de ceguesa al món, només la superen les cataractes. Tot i la seva gravetat, la meitat de la població afectada per aquesta patologia desconeix que la pateix, ja que generalment no causa símptomes. Els especialistes solen qualificar el glaucoma com “l’enemic silenciós” o “el lladre de visió”. Aquesta lesió causa una pèrdua progressiva de la vista, que normalment comença per la perifèria del camp visual; per això, és important diagnosticar-la precoçment i tractar-la en estadis inicials.

Qui té risc de patir glaucoma?
S’estima que, a Espanya, el glaucoma afecta més d’un milió de persones. La incidència d’aquesta patologia s’incrementa amb l’edat. D’aquesta manera, en el grup de 50 a 59 anys, se situa en el 2,1%; la xifra puja fins a arribar al 2,3% en persones de 60 a 69 anys, i al 3,5%, en majors de 70. Però l’edat no és l’únic factor de risc: hi ha alguns grups de pacients més proclius a desenvolupar la malaltia en un ull o en ambdós. Han d’acudir a les revisions almenys una vegada a l’any els majors de 45 anys que no s’hagin sotmès a un examen ocular durant els últims anys, persones amb antecedents familiars de glaucoma, pacients amb una pressió intraocular alta i persones amb miopia elevada. També s’han de revisar els pacients medicats amb corticoides, les persones que hagin patit un cop o traumatisme a l’ull i les que pateixen diabetis.

On es pot fer la revisió?
Per saber el risc que es té de patir glaucoma, es pot acudir a l’oculista o l’oftalmòleg, i també a l’òptic-optometrista. Aquest professional de la salut visual primària té la formació i els aparells necessaris per detectar la patologia en els estadis inicials, abans que el pacient pateixi una pèrdua visual important i irreversible. Segons Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de Col·legis d’Òptics-optometristes, “aquesta detecció es basa en una exploració del fons d’ull i la mesura de la pressió intraocular. Els òptics-optometristes fan aquestes exploracions i d’altres d’una manera rutinària en els establiments sanitaris d’òptica”.

Accés a l'estudio original 

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas SegurCaixa. Apunta't als serveis de prevenció y plans de cures  que t'interessin.

Tornar a noticies