Área Privada:
  •  


Actualitat

Tenir forma de pera és tan dolent com tenir forma de poma 

Acumular greix a la cintura (“forma de poma”) es considera, des de fa anys, un factor de risc cardiovascular. No obstant això, un estudi nou assegura que tots els tipus d’obesitat augmenten les probabilitats de patir aquesta mena de patologia. 

16/05/2011 

D’acord amb Emanuele Di Angelantonio, doctor de la Universitat de Cambridge (Regne Unit) i coautor de la investigació, “fins ara s’havia considerat que l’adipositat central (forma de poma) estava associada a un risc major de malaltia cardiovascular que altres tipus d’obesitat. Tanmateix, el nostre estudi demostra que qualsevol mena d’obesitat està associat de la mateixa manera a les malalties cardíaques. Per tant, ‘ser una poma’ no és pitjor que ‘ser una pera’; ambdues formes corporals són dolentes”.

Una investigació molt precisa
Per obtenir estimacions fiables sobre les associacions d’índex de massa corporal, circumferència de la cintura i relació existent entre la cintura i els malucs amb els resultats de la primera aparició de la malaltia cardiovascular, els autors del treball han recollit informació de 221.934 persones de 17 països en 58 estudis prospectius durant 10 anys. D’acord amb declaracions de Di Angelantonio, “els estudis anteriors no han estat tan precisos en l’estimació de risc dels factors en particular”.

Unificar criteris
En el seu treball, els investigadors van explicar que les recomanacions sobre el valor de l’obesitat per al risc cardiovascular són diferents en diverses guies. Mentre que algunes, com l’US National Heart, recomanen avaluar l’IMC (Índex de Massa Corporal) i la circumferència de cintura, altres no inclouen mides d’adipositat. D’acord amb l’equip de Di Angelantonio, aquest fet pot reflectir divergències en les dades d’estudis previs.

Resultats
Les conclusions de l’estudi van posar de manifest que, “en persones amb un IMC per sobre de 20, la mesura de risc CV és similar tant si es fa basant-se en l’IMC com en la relació entre la circumferència de la cintura i la dels malucs”. Els resultats també van mostrar que afegir informació sobre l’IMC, circumferència de la cintura o la proporció entre cintura i malucs a un model de predicció de risc de malalties cardiovasculars que contenia factors de risc convencionals, no alterava la classificació dels participants en la categoria de risc a 10 anys.

La malaltia cardiovascular es pot prevenir i controlar. Inscriu-te al nostre Pla de Risc Cardiovascular, gratis a Adeslas Prevenció.