Área Privada:
  •  


Actualitat

Diabetis i pèrdua de visió 

Les revisions periòdiques no només són útils per localitzar complicacions oculars de la diabetis, sinó que també ho són per detectar la diabetis.  

01/12/2011 

El 50% dels gairebé cinc milions de diabètics que hi ha a Espanya, és a dir, més de dos milions de persones, no sap que pateix diabetis, una patologia en la qual tenen una rellevància especial les complicacions oculars que genera. La detecció i el tractament a temps redueixen el risc de pèrdua de visió.

Calendari de revisions
Per detectar a temps les possibles complicacions oculars, el Consell General de Col·legis d’Òptics-Optometristes recomana fer revisions completes entre els 10 i els 29 anys. En cas de diabetis diagnosticada, les revisions visuals s’han de fer, almenys, als 3 o 5 anys del diagnòstic i, després, una vegada l’any. Els majors de 30 anys que hagin estat diagnosticats de diabetis han d’acudir a l’especialista una vegada l’any. Les embarassades en estat prediabètic s’han de fer la revisió el primer trimestre de gestació. Les persones diabètiques amb complicacions oculars s’han de fer revisions sovint.

Glucèmia i agudesa visual
“En ocasions, els primers signes de diabetis es descobreixen durant un examen ocular rutinari”, explica Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de col·legis d’Òptics-Optometristes. Entre les complicacions oculars que s’associen a la diabetis hi ha les cataractes, el glaucoma o el despreniment de retina, una de les causes més comunes de ceguera a la diabetis. S’estima que el risc de ceguera en el diabètic és 25 vegades més alt que el de la població general.

Lents de canvi freqüent
Una de les característiques de la diabetis són les fluctuacions en els nivells de glucèmia, que es tradueixen en augments o disminucions de l’agudesa visual. Aquests canvis transitoris cessen quan la glucèmia s’estabilitza. No obstant això, es recomana que, en aquests períodes, els pacients facin servir lents de contacte de canvi freqüent, com explica Martínez Moral: “Es tracta d’una solució còmoda, ràpida i eficaç que evita canviar les lents de les ulleres fins que la graduació s’estabilitzi”.

Cuida't la diabetis per viure en salut. Apunta't gratis al Pla de Prevenció i Cures de la Diabetis, gratis amb Adeslas SegurCaixa.