Área Privada:
  •  


Actualitat

Les begudes ensucrades eleven la pressió arterial 

Un estudi fet per científics de l’Imperial College London (Gran Bretanya) revela que el consum de begudes ensucrades s’associa amb una pressió arterial sistòlica i diastòlica més alta.  

18/04/2011 

La pressió arterial alta augmenta el risc de malalties cardiovasculars, principal causa de mort al món. Una persona que té un nivell de pressió sanguínia de 135 sobre 85 mmHg (mil·límetres de mercuri) té el doble de probabilitats de patir un atac cardíac o un vessament cerebral que la que en té 115 sobre 75 mmHg.

Cada beguda compta
Segons la investigació, cada beguda ensucrada que es consumeix diàriament incrementa la pressió arterial sistòlica en 1,6 mmHg i la diastòlica en 0,8 mmHg. L’estudi va tenir en compte dades de 1.696 voluntaris de 40 a 59 anys, participants de l’INTERMAP (sigles en anglès), estudi internacional de macronutrients, micronutrients i pressió arterial. En quatre ocasions, durant tres setmanes, els científics van agafar mostres d’orina i van mesurar la pressió arterial mitjana dels participants. També els van preguntar quins aliments havien ingerit durant les últimes 24 hores.

El paper de l’àcid úric
Encara que l’estudi no va investigar quines raons relacionaven les begudes ensucrades amb la pressió arterial alta, els científics suggereixen que l’augment de l’àcid úric, relacionat amb el consum d’aquestes begudes, podria augmentar la pressió arterial en reduir els nivells d’òxid nítric, element químic que relaxa les parets dels vasos sanguinis.

La sal incrementa els efectes del sucre
L’associació entre begudes ensucrades i l’augment de la pressió arterial era especialment forta en les persones que consumien una gran quantitat de sal i de sucre. Paul Elliott, autor principal de l’estudi, explica: “Les persones que consumeixen una gran quantitat de sal són més propenses a patir pressió arterial alta. Aquest estudi revela que la quantitat de sucre que es consumeix també s’ha de controlar”.

Millor amb moderació
Els investigadors van constatar que els individus que prenien més begudes ensucrades tendien a tenir dietes poc saludables. A més, els que no en consumien, tenien un índex de massa corporal més baix que els que prenien més d’una beguda ensucrada diària. Ian Brown, autor de l’estudi, conclou: “No puc afirmar amb rotunditat que les begudes ensucrades augmentin la pressió arterial. Però, de moment, aconsello els que vulguin beure begudes ensucrades, que ho facin amb moderació”.

La malaltia cardiovascular es pot prevenir i controlar. Inscriu-te al nostre Pla de Risc Cardiovascular, gratis a Adeslas Prevenció.