Área Privada:
  •  


Actualitat

Antibiòtics i asma infantil 

Administrar aquesta mena de medicaments durant els sis primers mesos de vida incrementa en els nens la probabilitat de patir asma en, almenys, un 50%. 

31/01/2011 

Un nou estudi fet per l’Escola de Salut Pública de Yale a New Haven, Connecticut (EUA), en col•laboració amb l’Hospital Universitari Saint Olav, de Noruega, confirma la relació entre antibiòtics i asma infantil.

Tractament inadequat 
És freqüent confondre els símptomes d’asma en bebès amb infeccions de les vies respiratòries baixes. És possible, per tant, administrar erròniament antibiòtics a nens que tenen asma. L’últim estudi ha considerat aquest fet. Tal com ha explicat Kari Risnes, una de les investigadores de l’Hospital Universitari Saint Olav, “hem mirat d’explicar la relació entre antibiòtics i asma en nens que no tenien infeccions respiratòries baixes o diagnòstic precoç d’asma”.

El risc d’asma es duplica
Els investigadors van fer un seguiment de 1.400 nens des del naixement fins als 6 anys. La tercera part d’aquests nens va prendre antibiòtics durant els sis primers mesos de vida. Un 11,7% del total (164) havien desenvolupat asma als 6 anys. Segons els resultats, l’exposició precoç als antibiòtics feia que els nens fossin un 50% més propensos a desenvolupar al•lèrgies o asma infantil. Aquesta xifra assolia el 66% quan es desestimaven les dades dels que havien tingut infeccions respiratòries.

Hipòtesi de la higiene
Segons els experts, el fet que els bebès estiguin exposats a determinats microbis és bo per al desenvolupament del sistema immunològic, ja que redueix la resposta al•lèrgica davant de substàncies benignes. És el que es denomina “hipòtesi de la higiene”. Risnes ha explicat que “alguns microbis, en especial els que hi ha als intestins, són beneficiosos per al sistema immune. Quan un bebè rep antibiòtics, el desenvolupament d’aquest sistema es pot desequilibrar”.

Antibiòtics: només si és imprescindible
Els experts de l’estudi han afirmat que aquesta mena de medicaments només s’han d’administrar per recomanació mèdica i quan sigui absolutament necessari. Tal com va advertir Risnes: “Els pares només haurien de donar antibiòtics als fills quan estan segurs que tenen una infecció. En els bebès, els problemes respiratoris acostumen a ser virals i no es tracten amb antibiòtics”.

Assegura un desenvolupament sa del teu fill amb asma. Inscriu-te al nostre Pla de Cures de l'Asma Infantil, gratis a Adeslas Prevenció.

  • Tornar a Noticies