Área Privada:
  •  


Actualitat

L’alimentació, fonamental per a l’estat físic i psicològic 

Els experts que s’han reunit a les xvi Jornades Nacionals de Nutrició Pràctica. Nutrició 2012, assenyalen la importància que té el fet d’ensenyar des de la infància què cal menjar i de quina manera. 

23/04/2012 

A les jornades, hi han assistit, entre d’altres, els doctors Javier Urra, professor associat de Psicopatologia Alimentària de la Universitat Complutense de Madrid; Jesús Contreras, de l’Observatori d’Alimentació de la Universitat de Barcelona, i Carlos A. González, cap de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia.

Tenir cura de l’estabilitat emocional dels nens
De la mateixa manera que la ingesta de drogues dels pares influeix en el desenvolupament dels fills i la lactància estreny el vincle emocional entre la mare i el fill, també està demostrat que l’alimentació afecta des de l’úter matern, segons afirma el doctor Urra, que precisa: “És important que es tingui cura de les dietes que es fan a casa perquè els nens les assumeixen”. Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) són els processos més notables dins de la psicopatologia alimentària; per tant, aconsella el doctor Urra, és fonamental actuar des de la infància ja que tant “l’anorèxia com la bulímia tenen un clar fons emocional. Com a mesura de prevenció, és considerable el fet d’inculcar la importància que té l’alimentació, com també el fet d’establir una bona relació amb el menjar”.

Bons hàbits des de petits
D’acord amb Manuel Antonio Botana, endocrí de l’Hospital Virgen del Mar, de la xarxa Adeslas, “L’educació nutricional dels nens és clau per al futur en la salut dels qui després seran adults. Es coneixen els vincles entre l’alimentació i les emocions, tot i que no sempre es comprenen com caldria. A més, el vincle entre els quadres d’ansietat i la gènesi en alguns casos de sobrepès està demostrat”.

La crisi afecta els hàbits alimentaris?
El moment econòmic ha reduït el consum de fruita i de peix i ha augmentat el de fregits; a més, ha augmentat el sedentarisme i la ingesta de greix. El 2030, s’espera que més de dos milions de persones en el món pateixin sobrepès i més d’un milió, obesitat. “Estem construint una societat en la qual sempre hem de tenir alguna cosa a la boca”, explica el doctor Urra, que insisteix en la necessitat de limitar el consum habitual de fast food, ingerir racions d’una mida més petita i tornar a la dieta mediterrània “perquè no és només què menges sinó com t’ho menges”. Per a Jesús Contreras, “cal possibilitar un aprenentatge alimentari de caràcter més global i eficaç que no quedi reduït a la dimensió nutricional”.

Accés a les publicacions de la notícia:

 Mantingues el teu pes en nivells saludables. Apunta't gratis a Prevenir l'Obesitat  prevenir l'obesitat amb Adeslas SegurCaixa.

Tornar a noticies