Área Privada:
  •  


Actualitat

Primavera 2012: suau per als al·lèrgics 

D’acord amb la previsió que ha presentat la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), enguany els nivells de gramínies seran moderats (2.600 grans/m3). 

01/04/2012 

L’escassetat de pluges registrada la tardor passada ha fet que la concentració de gramínies sigui lleu. Cal dir, no obstant això, que els nivells de contaminació a les ciutats són alts, circumstància que pot agreujar els símptomes al·lèrgics. Els experts de SEAIC assenyalen que la mala qualitat de l’aire de les ciutats ha incrementat els casos d’al·lèrgia respiratòria d’una manera alarmant en els últims anys.

A què són al·lèrgics els espanyols?
El Comitè d’Aerobiologia de la SEAIC ha dut a terme un estudi per determinar quin és el tipus de pol·len que més al·lèrgia provoca a Espanya. Segons aquest estudi, el 80% està afectat per gramínies; el 43%, pel pol·len d’olivera; el 27%, per quenopodiàcies (herbàcia de zones àrides); el 22%, per plàtan d’ombra; el 13%, per cupressàcies (arbust llenyós del tipus arizònica); i l’11%, per parietària. D’aquesta manera, la SEAIC ha fet les previsions anuals d’incidència al·lèrgica tot basant-se en les concentracions de gramínies que, a més de ser el tipus de pol·len que més episodis causa a la població, és el més al·lèrgic. És important ressenyar, a més, que la informació pol·línica d’enguany es fa més precisa i creua dades sobre pluviositat, humitat atmosfèrica, temperatura i recompte de pòl·lens de gramínies dels últims 12 anys a Madrid, Toledo, Ciudad Real i Badajoz.

La contaminació, un altre factor que cal considerar
L’al·lèrgia respiratòria associada a habitants de ciutats industrialitzades s’ha incrementat en els últims anys. D’acord amb el doctor Francisco Feo Brito, coordinador del Comitè d’Aerobiologia de la SEAIC, “la barreja de pòl·lens de plantes i partícules de contaminació és molt perillosa. El pol·len de ciutat és molt més agressiu, ja que la contaminació produeix canvis en l’estructura de les partícules i aquestes partícules tenen més capacitat per provocar sensibilització en el pacient, el pas previ a patir una al·lèrgia”. Els contaminants són tòxics i, a més, produeixen estrès ambiental, tot alterant les característiques fisiològiques de les plantes i convertint els pòl·lens en més al·lergènics i potents.

Tot esperant la pluja
María Concepción López Serrano, al·lergòloga de l’Hospital La Paz de Madrid, assenyala: “Tot i aquesta concentració moderada de gramínies, hi ha persones que pateixen problemes respiratoris a causa de la contaminació. Els al·lèrgics no han de confiar en aquesta concentració pol·línica baixa i han de continuar seguint la medicació pautada, assistint a les revisions... Seria molt important que plogués per netejar l’ambient i que milloressin les condicions dels pacients amb al·lèrgia”.

Accés a les publicacions de la notícia:

Controla l'asma i els seus símptomes. Apunta't gratis al Pla de Cures de l'Asma amb Adeslas SegurCaixa. .

Tornar a notícies