Área Privada:
  •  


Actualitat

Perills de l’alcohol a l’embaràs 

Segons el director general d’Atenció al Ciutadà, Drogodependències i Consum, Juan Manuel Ruiz, “el 70 % de les embarassades consumeix alcohol els primers mesos”. 

06/09/2011 

Segons la informació que ha facilitat aquest expert, la incidència estimada de la síndrome alcohòlica fetal a la Regió de Múrcia és d’entre dos i quatre casos per cada 1.000 nascuts. Això, actualment suposa entre 32 i 64 nens afectats per aquesta síndrome. Per aquesta raó, Ruiz ha remarcat la importància de no consumir alcohol ni drogues durant la gestació.

Conseqüències psíquiques i físiques 
La repercussió de l’alcohol en l’embarassada és molt rellevant. Es reflecteix en la conducta, ocasiona un dèficit d’atenció, hiperactivitat i altres trastorns generalitzats. A més, tal com recorda el director general: “Els efectes de l’alcohol poden provocar malformacions cranioencefàliques, orgàniques i en el sistema nerviós del gestant”.

0% d’alcohol
Hi ha una creença generalitzada segons la qual beure o haver begut durant els primers mesos d’embaràs no comporta cap risc. El cert és que no hi ha cap estudi que estableixi quin és el llindar segur de consum d’alcohol durant la gestació. Tal com va explicar el doctor Francisco Pascual, assessor mèdic de la Federació d’Alcohòlics Rehabilitats d’Espanya (FARE), durant un esmorzar informatiu de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS), les dones en edat fèrtil que es vulguin quedar embarassades no haurien de beure alcohol, ja que, segons va dir: “les primeres setmanes de gestació són les més importants i hi ha més possibilitats que el bebè desenvolupi un endarreriment mental”.

Incidir en la formació
Amb l’objectiu de prevenir el consum d’alcohol, Ruiz ha presentat dos cursos que s’emmarquen en el programa d’estiu de la Universitat Internacional del Mar, instrument formatiu de la Universitat de Múrcia. El primer de tots, “Mediació en prevenció de drogodependència II: qualitat i investigació”, es va dur a terme del 12 al 14 de juliol. El segon, “Salut ambiental reproductiva: prevenció del consum d’alcohol i altres drogues durant l’embaràs i la lactància”, se celebrarà del 20 al 22 de setembre.

Assegura la teva salut i la del teu nadó. Inscriu-te al nostre Pla de Cures de l'Embaràs i el Puerperi, gratis a Adeslas Prevenció.