Área Privada:
  •  


Actualitat

Consum d’alcohol i risc de càncer 

D’acord amb un nou estudi europeu, el consum d’alcohol, fins i tot quan és moderat, incrementa les probabilitats de patir càncer.  

16/05/2011 

Els investigadors atribueixen el 10% de tots els càncers en homes i un 3% de tots els càncers en dones al consum d’alcohol, ja sigui en anys anteriors o en l’actualitat. Les estimacions provenen d’una anàlisi de les dades de la Investigació Prospectiva Europea sobre Càncer (EPIC) i de dades representatives sobre el consum d’alcohol i que ha elaborat l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

“Amb moderació” és massa
Segons les declaracions fetes públiques per Naomi Allen, epidemiòloga de la Universtat d’Oxford (Regne Unit) i coautora de l’estudi, “aquesta investigació sosté l’evidència existent que l’alcohol causa càncer i que el risc augmenta fins i tot amb el consum de quantitats moderades”.

Els mals hàbits i la beguda
Les dades de l’estudi EPIC es van obtenir de 1992 al 2000, i els resultats, per tant, reflecteixen l’impacte dels hàbits de consum de les persones fa 10 anys. “En l’actualitat es beu més que llavors, i això vol dir que hi podria haver més persones que desenvolupin càncer per culpa de l’alcohol en el futur”, subratlla Allen.

Càncers atribuïbles a l’alcohol
Els investigadors van assumir una associació causal entre l’alcohol i el càncer del tracte  digestiu superior (que inclou la cavitat oral, la faringe, la laringe i l’esòfag), càncer de fetge, càncer de mama de la dona i càncer colorectal. Partint d’aquestes dades, els investigadors van estimar que, el 2008, l’alcohol va ser el responsable del 44% dels càncers del tracte aerodigestiu superior en els homes i del 25% en les dones, del 33% de càncer de fetge en els homes i del 18% en les dones, del 17% del càncer colorectal en homes i del 4% en les dones, i del 5% del càncer de mama en les dones.

Objectiu: limitar el consum al màxim
La Fundació Mundial d’Investigació de Càncer (WCRF) i l’Institut Americà d’Investigació del Càncer recomanen un màxim de dues begudes alcohòliques per dia (uns 28 g d’alcohol) per als homes i una beguda (aproximadament 12 g) per a les dones. L’equip va calcular que beure més que això ha estat la causa del 57 al 87% dels càncers atribuïbles a l’alcohol en els homes i del 40-98% en les dones. Els autors de l’estudi recomanen beure alcohol per sota del consum mínim.

Per evitar l'aparició d'un càncer de còlon inscriu-te al nostre Pla de Prevenció del Càncer Colorectal, gratis a Adeslas Prevenció.