Área Privada:
  •  


Pla de cures de la Diabetis

La diabetis 

Click para aumentar
Pinchar sobre imagen para ampliar  

 
La diabetis es defineix per una elevació estable de les xifres de sucre a la sang, sia per falta de producció d'insulina o per resistència a la seva acció, cosa que comporta diferents conseqüències per a l'organisme. 

Al voltant del 13,8% dels espanyols adults tenen diabetis tipus 2, que es configura com l'epidèmia més important del segle XXI, a causa de l'augment del sobrepès i l'obesitat.

La diabetis és la primera causa de:

  • ceguesa per sota dels 65 anys. 
  • trasplantament renal. 
  • amputacions no traumàtiques.
  • neuropaties perifèriques.
  • disfunció erèctil 

La diabetis es fonamental en la cardiopatia isquèmica i en els accidents cerebrovasculars.

Els símptomes de la diabetis per si mateixa no són fàcilment recognoscibles. La major part de vegades es tracta d'una troballa en les anàlisis de sang o per símptomes derivats de l'inici de complicacions.

Si no es controla adequadament, poden aparèixer complicacions greus. Per tal d'evitar-les cal conèixer els factors de risc que les originen i tenir-los controlats.

La diabetis requereix un diagnòstic mèdic que valori, mitjançant una sèrie de proves, el tipus i el grau de progressió de la diabetis, així com la presència o no de complicacions.

El tractament inicial de la diabetis depèn del tipus diagnosticat. En la diabetis tipus 1 cal la substitució mitjançant una aportació externa de la insulina que el cos no produeix. En la del tipus 2, se sol començar amb mesures per reduir els factors de risc que l'estan propiciant, com l'excés de pes o la vida sedentària. En alguns casos cal iniciar una teràpia amb antidiabètics orals (ADO) que complementi aquestes mesures, i en els casos més avançats es fa necessària una teràpia amb insulina. 

La prevenció de la diabetis exigeix conèixer les situacions de risc que poden estar originant una prediabetis. Si la malaltia està instaurada, se'n poden prevenir les complicacions mitjançant l'adopció d'un estil de vida saludable i actiu. Combinant les estratègies de control de factors de risc amb la teràpia farmacològica -si cal- i l'entrenament del pacient en habilitats per adquirir un bon control de la simptomatologia, s'aconsegueix més prevenció amb una gestió de la salut adequada.