Área Privada:
  •  


Pla de cures de l'Embaràs

Etapes de l`embaràs 

Click para aumentar
  

El primer trimestre és un període d'adaptació de la dona al nou estat. Entre els principals canvis físics es troben: l'absència de menstruació i l'augment de mida, sensibilitat i pigmentació dels pits. Els canvis psicològics d'aquest període es caracteritzen per la presència d'ansietat i/o labilitat o inestabilitat emocional.


El segon trimestre continuen els canvis morfològics i fisiològics que permetran a la mare adaptar-se al creixement i desenvolupament del fetus i preparar-se per a la futura lactància (augment progressiu del pes i en concret de l'abdomen i augment de la turgència de les mames, etc.). Psicològicament el segon trimestre es caracteritza per l'estabilitat i l'adaptació (la dona és "conscient" del seu embaràs i percep els primers moviments fetals).


En el trimestre final de l'embaràs el creixement de l'úter produeix pressió sobre altres òrgans i genera: dificultat en respirar, perquè pressiona el diafragma, necessitat d'anar al lavabo amb més freqüència per presssió sobre la bufeta, etc. Pot ser que se segregui un líquid groguenc (calostre) pels mugrons, i les últimes setmanes es relaxen les articulacions de la pelvis per facilitar el part, amb la qual cosa es produeix el caminar típic de les embarassades, que popularment s'anomena "caminar d'ànec". A nivell psicològic pot aparèixer un estat d'ansietat per la por o la incertesa davant del part i la preocupació pel benestar del bebè.